22 Αυγ 2011

Ο Ποσειδώνας και τα δεκατρία φεγγάρια του

Alexis Bouvard (1767–1843), ο Γάλλος αστρονόμος που ανεκάλυψε τον πλανήτη Ποσειδώνα ...στα χαρτιά. Δεν τον είδε σε κανένα τηλεσκόπιο, καποιοι υπολογισμοί δεν του βγαίνανε και υπέθεσε ότι εκεί πρέπει να υπάρχει κάποιος καινούργιος πλανήτης. Ηταν Σεπτέμβρης του 1846.[Λιθογραφία του Julien Léopold Boilly]

Tο βιβλίο με τους αστρονομικούς υπολογισμούς του Alexis Bouvard κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1821



Ενώ οι υπολογισμοί των τροχιών του Δία και του Κρόνου έχουν εξαιρετική προσέγγιση της πραγματικότητας, κάτι δεν πάει καλά με την τροχιά του Ουρανού.


Πολύ σύντομα μετά την "ανακάλυψη" του Ποσειδώνα οι αστρονόμοι έστρεψαν τα τηλεσκόπιά τους προς την κατεύθυνση που υπέδειξε ο Bouvard και κατάφεραν να δουν τον πλανήτη αλλά και τους δεκατρείς δορυφόρους του. Ενας από αυτούς είναι ο Τρίτων, που ανακαλύφθηκε από τον Αγγλο αστρονόμο William Lassell το 1846.




Ο Τρίτων, όπως τον είδε ο Voyager 2


Από την επιφάνεια του Τρίτωνα.
Δεξιά ο Ποσειδώνας, πάνω αριστερά η ήλιος, 4 ώρες φωτός μακριά.
Ο Τρίτων κάνει μια πλήρη περιστροφή σε 5 μέρες, 21ω, 2λ και 53δ. Ομως ακριβείς παρατηρήσεις έδειξαν ότι αργεί λίγο κάθε φορά. Ετσι έρχεται όλο και πιο κοντά στον Ποσειδώνα. Σιγά σιγά θα αλλάξει το σχήμα του και σε μια κρίσιμη απόσταση θα αρχίσει η αποσύνθεση. Τότε υπάρχουν δύο εκδοχές, ή θα σχηματίσει δακτύλιο ή θα πέσει πάνω στον Ποσειδώνα.
Aκόμα 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια λοιπόν.
Μετά τέλος.
Ο πλανήτης Ποσειδώνας κανει μια πλήρη περιστροφή γύρω απ' τον ήλιο σε 164 χρόνια. Επειδή ο άξονας περιστροφής του είναι επικλινής (όπως και της γης) υπάρχουν και εκεί εποχές.
Εδώ και λίγο καιρό στο νότιο ημισφαίριό του ήρθε επιτέλους η άνοιξη.
Μια άνοιξη που θα κρατήσει σαράντα και κάτι χρόνια.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου