13 Οκτ 2013

Οι άκρες του κόσμου

Οι άνθρωποι σχεδίαζαν χάρτες πριν καλά καλά αρχίσουν να γράφουν. Υπάρχουν κεραμικά πλακίδια από την 3η χιλιετία πΧ με απεικόνιση πόλεων και σιγά σιγά μεγαλύτερων περιοχών.



Στον Ελληνικό χώρο πρώτος ο Αναξίμανδρος «ετόλμησε την οικουμένην εν πίνακι γράψαι»





Με την αύξηση των γνώσεων για το μέγεθος της σφαιρικής γης και τι; λεπτομερείς περιγραφές των θαλασσίων ταξιδιών χαρτογραφείται ο τότε γνωστός κόσμος και αρχίζει από τον Ερατοσθένη και τον Ιππαρχο [3ο – 2ο αιώνα πΧ] η τοποθέτηση οριζόντιων και κατακόρυφων διαχωριστικών γραμμών,





ενώ τον 1ο αιώνα ο Κράτης προτείνει το διαχωρισμό της σφαίρας σε ζώνες.





Ο Μαρίνος από την Τύρο, τον 1ο μΧ αιώνα, φτιάχνει το πρώτο μαθηματικό μοντέλο χάρτη, εισάγοντας παραλλήλους και μεσημβρινούς.
Τα όρια του κόσμου είναι η νήσος των Μακάρων ανατολικά [Κανάρια νησιά, Αζόρες],





τα Καττίγαρα δυτικά [ίσως το Hanoi],






η Θούλη βόρεια και η Αγίσυμβα νότια [Μοζαμβίκη]. Υπάρχουν 15 μεσημβρινοί άτρακτοι που ξαθορίζουν το γεωγραφικό μήκος και παράλληλοι για το γεωγραφικό πλάτος.









Ο Πτολεμαίος ακολουθεί τη χαρτογράφηση του Μαρίνου, διορθώνει κάποια λάθη και δίνει στο έργο του «Γεωγραφική Υφήγησις» αναλυτικές συντεταγμένες για κάθε γνωστή πόλη, αφήνοντας από τον 2ο μΧ αιώνα ένα αξεπέραστο έργο που θα αντέξει όλο το σκοτάδι του μεσαίωνα, τα έξαλλα πισωγυρίσματα στις «θεωρίες» της επίπεδης γης, μέχρι το 1570 μΧ, που ο Mercator επαναφέρει τις χαρτογραφικές προβολές του Μαρίνου και γεφυρώνει το κενό 14 αιώνων, ανοίγοντα ξανά το δρόμο της μαθηματικής χαρτογραφίας.
Ο Μέντης Μποσταντζόγλου [Μποστ] πιστός στις παραδόσεις, επαναφέρει με τον μοναδικό του τρόπο τη νήσο των Αζορών στο επίκεντρο των εξελίξεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου