23 Αυγ 2013

Δύο μοίρες σε εκατόν πενήντα χρόνια

Στον αστερισμό της Παρθένου το λαμπρό κάτω αριστερά αστέρι ονομαζόταν Στάχυς.


Ο Τιμόχαρις και ο Αρίστυλλος, γύρω στο 300 πΧ, εντόπισαν τον Στάχυ σε απόσταση 8 μοιρών από το σημείο της φθινοπωρινής ισημερίας. Οι μετρήσεις τους ήταν ακριβείς και αξιοσέβαστες στους επόμενους αστρονόμους.
150 χρόνια αργότερα ο Ιππαρχος επαναλαμβάνει τη μέτρηση με την γνωστή ακρίβεια και προσοχή. Ο Στάχυς τώρα όμως απέχει 6 μοίρες. Διασταυρώνει το αποτέλεσμα με άλλα αστρονομικά δεδομένα, εμπιστεύεται τις σωστές μετρήσεις των προκατόχων του και συλλαμβάνει την υπερβατική ιδέα της μετάπτωσης των ισημεριών.
Το σύστημα των ακίνητων απλανών τελικά κινείται, με μια πολύ αργή κίνηση, δύο μοίρες κάθε 150 χρόνια.
Με αυτό το φτωχό χρονικά δεδομένο ο Ιππαρχος αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια περιοδική κίνηση, μετά από 26000 χρόνια οι αστερισμοί θα ξαναείναι στην ίδια θέση !!




Διακόσια χρόνια αργότερα ο Πτολεμαίος περιγράφει με σαφήνεια τους υπολογισμούς του Ιππαρχου και επαληθεύει την ορθότητα με δικές του νεώτερες μετρήσεις.



Στην πρώτη σελίδα του  άτλαντα Firmamentum Sobiescianum του Johannes Hevelius (1687) ο Ιππαρχος έχει την πρώτη θέση δεξιά της μούσας Ουρανίας, μαζί με τους άλλους μεγάλους αστρονόμους.*


Είναι η εποχή που η Νευτώνεια φυσική ρίχνει φως στη μετάπτωση των ισημεριών. Η γή κινείται σαν μια αργή σβούρα στο σύμπαν και ο άξονάς της διαγράγει έναν κύκλο σε 26000 χρόνια, μέχρι να ξανάρθουν όλα στη θέση τους.




Και να φανταστεί κανείς ότι όλοι οι συλλογισμοί του Ιππαρχου είχαν γίνει με βάση το γεωκεντρικό σύστημα !!


Στον χάρτη αυτό βλέπουμε σημειωμένο με τη βοήθεια του προγράμματος KStars τον Στάχυ το 2013 και εκατόν πενήντα χρόνια πριν αλλά και τις θέσεις του στην εποχή του Τιμόχαρι και του Ιππαρχου.

Τον Δεκέμβρη του 346μΧ ο Στάχυς του αστερισμού της Παρθένου πέρασε από την 12η ώρα του ουράνιου ισημερινού. Στην παρακμάζουσα Ρώμη, επί αυτοκρατορίας του Flavius Julius Constans Augustus  αρχίζουν να τυπώνονται νομίσματα με τη φράση FEL TEMP REPARATIO, oι ευτυχισμένες μέρες θα ξανάρθουν. Ο Ιππαρχος, 500 χρόνια πριν, τους είχε πει ότι αυτό θα ξανασυμβεί μετά από 26000 χρόνια.



___________________________
*Linda Hall Library

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου