31 Αυγ 2013

Το όνομά μου είναι Πρωτέας

O Karl August Rudolph Steinmetz γεννήθηκε στις 9 Απρίλη του 1865 στο Wrocław της Πολωνίας. Αντίθετα με πολλούς άλλους που γεννήθηκαν την ίδια μέρα, η φύση δεν ήταν καθόλου επιεικής μαζί του.




Ακολουθώντας τη βαρειά κληρονομικότητα του πατέρα του και του παπού του, εμφάνισε νανισμό και έντονη σωματική δυσμορφία.
Οι επιδόσεις του όμως στο σχολείο ήταν εκπληκτικές, ιδιαίτερα στα μαθηματικά και τη φυσική. Οι συμμαθητές του, λόγω της σωματικής ιδιαιτερότητάς του, του κόλλησαν το παρατσούκλι Πρωτέας.
Ο Πρωτέας στην Ελληνική μυθολογία ήταν ο αδικημένος γιος του Ποσειδώνα, με το χάρισμα της μαντικής και τη δυνατότητα να αλλάζει τη σωματική του μορφή, όποτε ήθελε να αποφύγει όσους ζητούσαν τη συνδρομή του. Επρεπε να τον πιάσεις για να σου απαντήσει και ο Πρωτέας γινόταν λιοντάρι, φίδι, λεοπάρδαλη, γουρούνι, δέντρο ή νερό. Το όνομά του υπάρχει από την πανάρχαια Γραμμική Β.




Ο Karl τελειώνει to 1888 με εξαιρετικές επιδόσεις τις μαθηματικές του σπουδές στο πανεπιστήμιο του Wrocław (Breslau) και, ενώ ετοιμάζει τη διδακτορική του διατριβή,  μπαίνει στο στόχο της γερμανικής αστυνομίας εξ αιτίας της σοσιαλιστικής του δράσης αλλά και της Εβραϊκής καταγωγής.




Για να αποφύγει τη σύλληψη καταφεύγει στην αρχή στη Ζυρίχη αλλά σύντομα βρίσκεται μετανάστης στην Αμερική το 1889.
Εκεί αρχίζει μια λαμπρή καριέρα στον ηλεκτρομαγνητισμό και σύντομα γίνεται διάσημος.
Αλλαξε και το όνομά του, ο δρόμος της επιστροφής έμοιαζε αποκλεισμένος, σε Charles Proteus Steinmetz, χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι των παιδικών του χρόνων.





Οι μελέτες του στη μαγνητική υστέρηση, τα εναλασσόμενα ρεύματα και κυρίως τις εφαρμογές τους δημιουργούν φήμη που απλώνεται τόσο στους επιστημονικούς όσο και στους βιομηχανικούς χώρους.
Μεγάλο πειραχτήρι πάντα, άφησε πολλές πικάντικες ιστορίες για τους βιογράφους του. Μια φορά ο Henry Ford, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, είχε ένα σοβαρό πρόβλημα με μία τεραστίων διαστάσεων μηχανή ηλεκτροπαραγωγής που απ’ την αρχή δε δούλευε καλά και οι μηχνικοί του δεν μπορούσαν να βρουν τι φταίει.




Μη έχοντας άλλη λύση κάλεσε τον  Steinmetz, ο οποίος όμως ζήτησε 10.000$. Ο Ford δέχτηκε και ο Steinmetz πήγε στο εργοστάσιο το επόμενο πρωί. Ζήτησε από τους μηχανικούς ένα μολύβι, ένα σημειωματάριο και ένα κρεβατάκι. Εμεινε δίπλα στη μηχανή δύο 24ωρα, την άκουγε και κράταγε σημειώσεις, το κρεβατάκι το ήθελε για να ξεκουράζει το σώμα του από τους διαρκείς πόνους.





Την τρίτη μέρα ζήτησε μία σκάλα και μία κιμωλία. Ανέβηκε και μαρκάρισε  ένα από τα πολλά πηνία που είχε η γεννήτρια, φώναξε τους μηχανικούς και είπε να αντικαταστήσουν το πηνίο με ένα άλλο με διαφορετική περιέλιξη. Μετά από αυτό η μηχανή δούλευε ρολόι. Στέλνει τότε στον Ford το σημείωμα για τα 10.000$. Ο Ford, φανερά εκνευρισμένος από την εξέλιξη, τόσοι δικοί του μηχανικοί να μη μπορούν να βρούν αυτό το «απλό» λάθος, ζητάει αναλυση της δαπάνης που να δικαιολογεί το ποσόν. Ο Steinmetz του έστειλε αμέσως το επόμενο σημείωμα.

Μαρκάρισμα με την κιμωλία ... 1$
Το πού θα μαρκάρεις............9.999 $
Σύνολο                                10.000 $

Μετά από αυτό ο Ford πλήρωσε τον λογαριασμό !!


Μια άλλη φορά τον επισκέφθηκε ο φίλος του Thomas Edison, που σε μεγάλη ηλικία δεν άκουγε καλά, με αποτέλεσμα να φωνάζει νομίζοντας ότι έτσι θα τον ακούει ο συνομιλητής του καλύτερα.



Ο Steinmetz τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση, χτυπώντας του στο γόνατο μία φράση με σήματα Μορς. Ο Edison απάντησε με τον ίδιο τρόπο και έτσι οι δύο φίλοι συνέχισαν για πολύ ώρα την κουβέντα τους, αφήνοντας άναυδους τους δημοσιογράφους που είχαν πάει για το ρεπορτάζ !!




Ηταν φανατικός οπαδός των πρώτων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και από τους πρώτους πελάτες της Detroit Electric, που είχε φτιάξει ένα καταπληκτικό μοντέλο με αυτοδυναμία 250 χιλιόμετρα.


Δίδαξε 23 χρόνια στη σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών του Schenectady, όπου ζούσε, χωρίς ποτέ να δεχθεί αμοιβή, φροντίζοντας να φτιάξει μια από τις καλύτερες βιβλιοθήκες για να βρίσκουν οι μαθητές ότι βιβλίο θέλουν δωρεάν. Συχνά επαιρνε τις σημειώσεις του και συνέχιζε τη δουλειά στο κανό στον ποταμό Mohawk.






Στο όνομά του υπάρχουν 200 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από διάφορες ευφυείς εφαρμογές στον τομέα του ηλεκτρομαγνητισμού.



US pat. 1,042,986, Oct 29, 1912

Τον Ιανουάριο του 1895 πήρε έγκριση για την πατέντα Νο 533,244. Ηταν η πρώτη κατασκευή τριφασικής γεννήτριας αλλά και συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία μπορούσαν να ηλεκτροδοτηθούν ολόκληρες πολιτείες.




Πολλά χρόνια αργότερα, μετά την επικράτηση της επανάστασης στη Ρωσία, έστειλε μια επιστολή στον Λένιν, ότι είναι πρόθυμος να σχεδιάσει την ηλεκτροδότηση της αχανούς χώρας.

Dear Mr. Lenin:
I am taking the opportunity of the return of Mr. Lussof to Russia to express to you my admiration of the great work which is directed to the building up of Socialism and economic reconstruction—the work which Russia carries on under such hard conditions. I wish you full success and express my full confidence that you will succeed. And really the great undertaking started by Russia must end by success, for we cannot permit that we shall be defeated.
I shall be glad if I am able, according to my best abilities, to assist Russia in the technical sphere, and particularly in the matter of electrification in a practical way and with advice.
Yours truly,
Charles Steinmetz.

Ο Λένιν απέρριψε την πρόταση και έστειλε στον Steinmetz μια φωτογραφία του με ευχαριστήρια αφιέρωση.


To the highly esteemed Charles Proteus Steinmetz, one of the few exceptions to the united front of representatives of science and culture opposed to the proletariat.
...
In particular, I want to thank you for your offer to help Russia will your advice, suggestions, etc. As the absence of official and legally recognised relations between Soviet Russia and the United Stales makes the practical realisation of your offer extremely difficult both for us and for you, I will allow myself to publish both your letter and my reply, in the hope that many persons who live in America, or in countries connected by commercial treaties both with the United States and with Russia, will then help you (by information, by translations from Russian into English, etc.) to give effect to your intention of helping the Soviet Republic.
...
Vladimir Oolianoff

Αρνήθηκε να κάνει παιδιά, θέλοντας να διακόψει την κακή κληρονομικότητα και υιοθέτησε τον συνεργάτη του Joseph LeRoy Hayden. Οταν ο Hayden παντρεύτηκε την Corrine, τους φώναξε να ζήσουν μαζί του στο σπίτι που είχε δίπλα στο ποτάμι . Οταν ήρθαν στον κόσμο τα τρία παιδιά του Joseph και της Corrine, η αυλή έγινε παιδική χαρά με τα αυτοσχέδια παιχνίδια του «παπού».
Ηταν ο αγαπημένος των επιστημόνων και πάντα κέρδιζε την κεντρική θέση  σε αυτές τις φοβερές φωτογραφίες των συνεδρίων.

 




Μετά από ένα ταξίδι στο Hollywood, όπου γνώρισε και τον ηθοποιό  Douglas Fairbanks,


επέστρεψε κουρασμένος και το επόμενο πρωί τον βρήκαν ακίνητο στο μικρό του κρεβάτι, να κρατάει προσεκτικά ένα βιβλίο φυσικής που είχε ξεκινήσει να διαβάζει. Ηταν 26 Οκτωβρίου του 1923.
Εκείνα τα χριστούγεννα τα ορφανά παιδιά της πόλης δεν πήραν το δώρο που κρυφά έστελνε κάθε χρόνο ο μικρός Πρωτέας.
Στα τελευταία του σχέδια βρέθηκαν πολλά μοντέλα παπουτσιών για κλόουν.




2 σχόλια:

  1. Φοβερή περίπτωση ο Steinmetz!
    Πάντως τα σήματα Μόρς στο γόνατο του Έντισον είναι από τις κορυφαίες στιγμές της διήγησης.
    Ήθελα να ήμουν εκεί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεμεσιανός Καλαμαροστρακότος2 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:25 π.μ.

    Eκπληκτικό! Εκπληκτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή