Ο Διονυσόδωρος ήταν σημαντικός μαθηματικός του 2ου πΧ αιώνα. Ο Ευτόκιος αναφέρει με λεπτομέρειες τη λύση στο πρόβλημα του Αρχιμήδη να χωριστεί μία σφαίρα από ένα επίπεδο σε δύο κομμάτια με δοσμένο λόγο, που αλγεβρικά οδηγεί σε εξίσωση 3ου βαθμού.
Για την καταγωγή του υπάρχουν πολλές εκδοχές.
Ο Στράβων τοποθετεί την καταγωγή του στην Αμισό του Πόντου και τον διαχωρίζει από άλλον Διονυσόδωρο από τη Μήλο
μέχρι μὲν δὴ δεῦρο Ἀμισηνή. ἄνδρες δὲ γεγόνασιν ἄξιοι μνήμης κατὰ παιδείαν ἐνταῦθα μαθηματικοὶ μὲν Δημήτριος ὁ τοῦ Ῥαθηνοῦ καὶ Διονυσόδωρος ὁμώνυμος τῷ Μηλίῳ γεωμέτρῃ, γραμματικὸς δὲ Τυραννίων οὗ ἡμεῖς ἠκροασάμεθα.
Strabo (XII, 3,16)
Ο Πλίνιος, τον 1ο μΧ αιώνα, στη Φυσική του Ιστορία μας δίνει μια από τις πιο απίθανες ιστορίες στο περιθώριο των επιστημών.
Ο Διονυσόδωρος έζησε μέχρι βαθειά γεράματα και πέθανε στην πατρίδα του. Οι γυναίκες που τον έθαψαν πήγαν μετά από λίγες μέρες να βάλουν μύρα και βρήκαν μια επιστολή του Διονυσόδωρου που έγραφε "Τώρα που πέθανα, κατέβηκα μέχρι το κέντρο της γής και μέτρησα την ακτίνα της 42000 στάδια και σας βεβαιώνω χωρίς να χρειαστεί να συμβουλευτείτε γεωμέτρες πως η περιφέρεια της γης είναι 252000 στάδια".
Ηταν τόσο μεγάλη η εντύπωση που είχε προκαλέσει η μέτρηση του Ερατοσθένη, που κάθε μαθηματικός ήθελε να παρουσιάσει μια δικιά του θεωρία, ακόμα και ταξιδεύοντας στο κέντρο της γης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου