26 Αυγ 2011

Το παράδοξο του Επιμενίδη

Ο Επιμενίδης ήταν ξακουστός κατά την αρχαιότητα σοφός, θρησκευτικός διδάσκαλος, προφήτης και μάντης, καταγόμενος από την Κρήτη (Φαιστό ή Κνωσσό). Εζησε κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα αλλά οι πηγές διαφωνούν για τη διάρκεια της ζωής του, 157 ή 299 χρόνια ή περισσότερα.

Από το "Promptuarii Iconum Insigniorum " , έκδοση του Guillaume Rouille(1553)


Από την εξιστόρηση του Διογένη Λαέρτιου μαθαίνουμε την πρώτη απίθανη ιστορία του Επιμενίδη. Τον έστειλε ο πατέρας του να βρέι ένα πρόβατο, ο Επιμενίδης λοξοδρόμησε, μπήκε σε έναν αγρό, έπεσε να κοιμηθεί και ξύπνησε μετά από 57 χρόνια. Εψαξε να βρεί μάταια το πρόβατο, γύρισε άπρακτος στο σπίτι, εκεί κανείς δεν τον ήξερε μέχρι που βρήκε τον αδελφό του, γέρο άνθρωπο πια και άρχισε να συνειδητοποιεί τι συνέβη.


Πολλά χρόνια αργότερα, έχει πέσει στην Αθήνα μεγάλη δυστυχία και λοιμός και το μαντείο των Δελφών συμβουλεύει να φέρουν τον Επιμενίδη από την Κρήτη να λύσει τα μάγια και να σώσει την πόλη. Ο Επιμενίδης όταν έφτασε και είδε την κατάσταση, έδωσε και τη συνταγή. Συγκεντρώστε στον Αρειο Πάγο πρόβατα, μισά άσπρα μισά μαύρα, αφήστε τα ελεύθερα και ακολουθείστε τα. Εκεί που θα σταθεί το καθένα, να το θυσιάσετε στο θεό που ταιριάζει.


Εκτός από όλα αυτά τα θαυμαστά, ο Επιμενίδης έμεινε στην ιστορία για το ομώνυμο παράδοξο.

"Κρῆτες ἀεὶ ψεῦσται  Οι Κρητικοί λένε πάντα ψέμματα"Οι συνεπαγωγές αυτής της φράσης
 • Ο Επιμενίδης λέει ότι όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες
 • Ο Επιμενίδης είναι Κρητικός
 • Άρα ο Επιμενίδης λέει ψέματα
 • Άρα οι Κρήτες λένε την αλήθεια
 • Άρα και ο Επιμενίδης λέει την αλήθεια
 • Άρα οι Κρήτες είναι ψεύτες κ.ο.κ.

2 σχόλια:

 1. Ο επιμενίδης σωστά έλεγε από το τον λόγο του καλλιμάχου, όπως και εμείς πρέπει σωστά να αποδώσουμε την ερμηνια
  Ο όρος Κρήται είναι συμπαντικός, σε όλο το πλανητηκο μας σύστημα και ίσως σε όλο το γαλαξία και όχι μόνο, μόνο στη ΓΗ υπάρχουν όντα που έχουν kρήση...
  Oι έχων kρήση = οι ΚΡΗΤΑΙ
  «Ζευ, σε μεν Ιδαίοισιν εν ούρεσι φασί γενέσθαι. Ζευ, σε δ' εν Αρκαδίη^ πότεροι, πάτερ, εψεύσαντο; Κρήτες αεί ψεύσται^ και γαρ τάφον, ω άνα, σείο Κρήτες ετεκτήναντο, συ δ' ου θάνες^ εσσί γαρ αεί». (από τον ύμνο του καλιμάχου)
  Είναι λέει ψευτες οι άνθρωποι όταν λένε ότι γενήθηκες στο Ιδαίον όρος και οι αρκάδες επίσης λένε ότι εκεί γενήθηκες και σε'χουν πεθάνει και σου'χουν κάνει και τάφο αλλά εσύ "λέει" Ω ΑΝΑ εισε αθάνατος (χωρείς αρχή και χωρείς τέλος) (Ο θεός δεν υπάρχει αλλά ΑΡΧΕΙ είναι η αρχή,)
  Στο Ιδαίον όρος στην Κρήτη λένε γενήθηκε ο Ζευς = φως (Γνώση) "Γραμική Α και Β, τα γραμματa....

  ΑΝΑ το όνομα του Διός, = ο Άνω Νους,

  Κρήτη είναι η ΓΗ όταν μηλαμε για το σύμπαν, και της γης η κρήτη είναι το νηση ΚΡΗΤΗ επιδή εκεί γενήθηκαν τα γράμματα Γραμική( Α, και Β, δίσκος Φαιστού)
  ΚΡΗΤΑΙ = οι άνθρωποι
  Ζευς Ιδαίος, η' Βιδαίος αλλά όταν αναφερόμαστε στον παντοδύναμο δημιουργό το Βιδαίος γράφετε με υψηλον Βυδαιος U = συσώρευση δυνάμεως
  Από το Βυδαιος ο Βυδας (Βούδας) Από'κει και το "σου'λείπει η βίδα = γνώση

  ΑπάντησηΔιαγραφή